Valse plafonds

Heb je een nieuw plafond nodig omdat het huidige er verouderd uitziet of niet meer in goede staat is?  En wil je het budgettair aangenaam houden, zonder veel breekwerk?  Ontdek welke plafonds geschikt zijn voor renovatie.

Als je plafond er niet meer als nieuw uitziet, scheuren of barsten vertoont, betekent niet altijd dat het plafond helemaal moet worden vervangen.  Als je geen zin hebt in langdurige en stoffige werken of je een nieuw plafond te duur vindt, kan je er voor kiezen om het bestaande plafond te behouden door er een nieuw plafond over te plaatsen.  We denken aan een GYPROC plafond, een SYSTEEM plafond en een SPAN-plafond: 

Gyproc plafond

Plafond renovatie kan ook met een gyproc plafond. De gyprocplaten zijn brandwerend en stabiel waardoor je een veilige afwerking krijgt. In principe kunnen gyproc plafonds op elke ondergrond geplaatst worden. Daarbij vraagt het nieuwe plafond geen verwijdering van het oude. De ophanging kan op twee manieren gebeuren:  

Afgehangen gyproc plafond

Een afgehangen gyproc plafond wordt onder de bestaande zoldering gehangen. Aan de zoldering worden dan plafondhangers bevestigd waaraan een structuur, bestaande uit een raster van rails, komt. In het raster worden vervolgens de gipsplaten vastgeklemd of ingehaakt.  

Vrijdragend gyproc plafond

Een vrijdragend gyproc plafond wordt aan de omtrek van de kamer (muren) gehangen. Het raster van rails is hetzelfde als bij een afgehangen variant, met het verschil dat een vijdragend plafond eerder geschikt is voor kleinere overspanningen. Gezien het plafond volledig losgekoppeld is van de bovenverdieping, heeft het een hoog akoestisch isolatievermogen.


Systeemplafond

Een plafond renoveren via een systeemplafond komt minder vaak voor in vergelijking met bovenstaande mogelijkheden. Een systeemplafond bestaat uit een roosterwerk waarop plafondplaten met standaardafmetingen worden gelegd. Door het roosterwerk wordt het systeemplafond losgekoppeld van de bovenliggende vloer waardoor er een relatief goede akoestische isolatie ontstaat.

De plafondplaten liggen los op het rooster en kunnen eenvoudig omhoog geduwd worden. Het grote voordeel daarvan is de uitwisselbaarheid. Dat maakt het plaatsen van verlichting of isolatie nadien makkelijker en biedt ook meer mogelijkheden in geval van beschadiging.

Aangezien de profielen zichtbaar zijn, zijn systeemplafonds minder populair in woningen. We zien ze wel vaak terugkomen in kantoorgebouwen. Het is ook mogelijk om een systeemplafond te laten plaatsen waarbij de profielen niet zichtbaar zijn. Deze varianten zijn wel een stuk duurder, zowel op vlak van materiaal als montage.